Lessen

Inhoud, achtergrond en thee na de les        

Welke lessen zijn er?

 Nature Taiji Quan,

Tai Chi Gong, Tai Chi Gong PLUS 

de Verdieping in Zhineng Qigong

 

Waar zijn de lessen?

het Koetshuis, park Randenbroek, Amersfoort (binnen en/of  buiten)

de Struintuin van de Groene Belevenis, Leusden; Zondagochtend buiten in besloten natuurgebied

Het Licht in Leusden (binnen tenzij iedereen in de groep graag buiten wil)

voor routebeschrijving zie 'Routes'

 Introductieles in park Randenbroek, het Koetshuis, theater Toermalijn, Amersfoort

de Struintuin van de Groene Belevenis Leusen

 

Wat houden de lessen in?

Alle lessen staan hieronder beschreven

 

Nature Taiji Quan

Mother Nature Taiji Quan is een oosterse bewegingsleer gebaseerd op bewegingen uit de krijgskunst, de 'Martial Arts'. De lessen hebben een redelijk vaste structuur. De bewegingen worden bij Taiji 'de Vorm' genoemd. Na een serie van 10 lessen kunnne we de hele vorm achter elkaar beoefenen. Om de bewegingen goed aan te leren, wordt ook wel een deel van de vorm langer achter elkaar beoefend. Zo kom je in 'de flow' en gaat de beweging als vanzelf. Dat is ontspannend en fijn om te doen.

foto: Stockfoto beoefening Taiji/Martial Arts

Het is de bedoeling de bewegingen langzaam, zacht, rond, ononderbroken en vloeiend, natuurlijk te maken met de focus bij de bewegingen, dus ín jezelf. Dat is goed voor je aandacht - je geest - en je lichaam. De Vorm beoefenen we na een afwisselende warming up, vaak een balans en coördinatie oefening en een 'loopje' . Je beweegt in Taiji uitgangspositie,  met een laag zwaartepunt, contact met de aarde en je kruin opgericht.   Nature Taiji beoefen je met  je ogen open.

 

Doorscrollen naar

Tai Chi Gong...

Tai Chi Gong PLUS...

de Verdieping in Zhineng Qigong...

 

Wat cursisten zeggen...

Mensen die bij mij Taiji volgen zeggen dat ze het een fijne les vinden. Actief, maar toch ontspannend. Ze vinden mijn stem prettig en ontspannend en ze vinden dat ik de bewegingen duidelijk uitleg en aanleer.

Hoe ik het zelf ervaar...

Ik geef de lessen met  toewijding en plezier en ik blijf groeien. De dagelijkse beoefening verrijkt mijn leven en helpen mij om 'mijn optimale zelf' te zijn. Mijn lichaam wordt sterk en soepel en dagelijkse beoefening brengt mijn geest in balans. Er was lang veel uit balans, waardoor ik op een gegeven moment niet meer kon/mocht werken. Dat het nu goed gaat straalt af op mijn omgeving. En op de cursisten. Door alles wat ik heb meegemaakt, voel ik echt met de ander mee.

De cursisten noem ik weleens 'mijn Goud'. Jullie ontspannen en blije gezichten aan het eind van de les zijn onbetaalbaar. Dat ik daar aan  mag bijdragen maakt mij gelukkig.

'Jullie leren van mij en ik leer van jullie!' Dat gaat natuurlijk, vanuit verbondenheid, openheid en veiligheid.

Hao La, Hao: Het gaat goed, goed!

 

Nature Taiji in de Struintuin van de Groene Belevenis, Leusden

 

Tai Chi Gong 

combinatie van Taiji en Qigong

 Bij Tai Chi Gong krijg je een uitgebalanceerde mix van Nature Taiji Quan en Zhineng Qigong (ook gespeld als Chi Neng Qigong) Hierboven kan je lezen wat Nature Taiji Quan is en hoe de lessen zijn opgebouwd. Zhineng Qigong is een bewegingsleer die ook op duizenden jaren bewegings-ervaring is gebaseerd en ontwikkeld als onderdeel van de Traditional Chinese Medicine (TCM). Het bevordert de gezondheid volgens oude oosterse tradities en wordt ook in de moderne tijd aanbevolen en heel veel beoefend. Het wordt in principe met gesloten ogen beoefend, dat bevordert de blik 'naar binnen'. Ook hier is het 'naar binnen kijken' functioneel; het hoort bij Zhineng Qigong.

 foto; Wienke beoefent de Body & Mind methode, Zhineng Qigong 

 

 De Tai Chi Gong les begint met een warming up.

Daarna houden we een kort moment een staande (of zittende)  meditatie voor ontspanning. Dit noemen we de opbouw van het Chi veld. Het is belangrijk om te bepalen met welk doel, met welke intentie, je de beoefening doet. Waarom dat belangrijk is en hoe het werkt leer je in de lessen.

Het doel van Qigong is je gezondheid bevorderen door bewegen met de aandacht ín je lichaam. De bewegingen lijken misschien wat eenvoudiger dan bij Taiji, maar zijn zeker niet minder effectief. Je beoefent Qigong meestal staand vanaf één plek, met gesloten ogen.

Bij Taiji zet je ook stappen en beweeg je meestal actiever. Door de combinatie Taiji - Qigong bevatten de lessen 'het beste van de twee methodes', zijn de lessen wat afwisselender dan de lessen met uitsluitend Qigong. Waarmee ik niet beweer dat Qigong niet afwisselend is! De combinatie brengt

afwisseling tussen rustige ingekeerde bewegingen en wat meer dynamiek en inzet van 'naar buiten gerichte' bewegingen. Je zou kunnen zeggen dat Taiji meer Yang is en Zhineng Qigong meer Yin.

(Yang: actief, opgaand, mannelijk, naar buiten. Yin: rust, ontvangend, vrouwelijk, naar binnen.)

 

foto: Zhineng Qigong 

Doorscrollen naar

Tai Chi Gong PLUS...

de Verdieping in Zhineng Qigong...

Tai Chi Gong PLUS 

Wanneer je gelezen hebt wat Tai Chi Gong inhoudt en denkt: Dat is te zwaar voor mij, of dat zou ik graag willen maar dat kan ik op dit moment (nog) niet, dan is Tai Chi Gong PLUS  precies wat je zoekt.

De Tai Chi Gong PLUS lessen worden op een zachtere, aangepaste manier gegeven met bijpassende oefeningen. Het is net zo goed om zittend te oefenen. Dat wil niet zeggen dat de bewegingen dan minder impact hebben. Ik ben ook opgeleid om de oefeningen aangepast aan te bieden. Zo kan iedereen mee doen en voelen de lessen veilig aan. Een ontspannen sfeer waarin het niet erg is als er iets 'niet lukt' .

Vergeet niet: Er lukt altijd wat! Door dat te ervaren tijdens de Tai Chi Gong PLUS lessen kan je leven weer leuker worden. In de lessen komt valpreventie altijd aan bod, ook coördinatie. Het 'naar binnen kijken' is ook vast onderdeel van de beoefening.

Het goede nieuws? Je hoeft niets te 'kunnen'. Meedoen is genoeg.

Geschikt voor iedereen die (op dit moment) wat lichter belastbaar is.

Waardoor? Dat kan van alles zijn en is niet leeftijdsgebonden. Bijvoorbeeld long Covid, ziekte van Lyme, Fybromialgie, post operatief herstel, reïntegratie na Burn Out. Neem gerust contact op als je hier vragen over hebt. Dan kunnen we samen kijken welke bewegingen goed voor jou kunnen zijn.

 

De ruime lichte bovenverdieping van 'Het Licht In'

 

de Verdieping in Zhineng Qigong

In de Verdieping in Zhineng Qigong worden alle drie de levels van Zhineng Qigong gegeven. De opbouw van het Chi veld is in deze les ook een belangrijk onderdeel. Dat geeft een veilige en ontspannen sfeer en brengt je intentie beter zichtbaar.

Tijdens  de Verdieping krijg je nog meer mogelijkheden om 'naar binnen te kijken'.  Bij jezelf naar binnen kijken is heel stil zijn, heel ontspannen je gedachten laten 'gaan' en kijken, luisteren en voelen hoe het op dat moment met jezelf is. Vanuit die stilte bewegen we ons lichaam, soms wervel voor wervel of kootje voor kootje. Er worden oefeningen uit level 1, level 2 en level 3 (hoogst haalbare in NL) gegeven zoals:

de Lift Chi Up, Pour Chi Down methode

de Body & Mind methode

de Five Organs Hunyuan methode

Alle oefeningen doe je binnen je fysieke grenzen. Je luistert dus naar je fysieke grenzen, of leert dat te doen. Voor alle oefeningen zijn alternatieven, die je ook aangereikt krijgt tijdens de lessen. Het doel van de Verdieping is dus vanuit contact met je jezelf, je lichaam in beweging brengen. Die bewegingen worden  rustig en deskundig doorgesproken. Doordat je zo beweging komt, komen je emoties ook in beweging. En dat is goed, want daarmee kan je oud zeer helpen oplossen.

Deelnemers van eerdere groepen zeggen dat ze het prettig vinden om bij mij Zhineng Qigong te doen. Ook mijn stem en de rust en harmonie binnen de lessen helpt ze om met de 'naar binnen gekeerde blik' ontspannen te bewegen.

beeldbewerking: Lysander Ninaber 2024

In balans met Nature Taiji en Zhineng Qigong

Scroll nog even door...

foto vanuit de overdekte vuurplaats in de Struintuin van de Groene Belevenis

Kop thee na de les

Aan het eind van de les ben je meestal volledig ontspannen en naar binnen gekeerd. Dan is het belangrijk om rustig de tijd te nemen voordat je de buitenwereld weer in gaat. Het is ook gewoon gezellig om je mede cursisten wat beter te leren kennen.  Daarom schenk ik na elke les een kopje thee. Dit moment is ook geschikt om vragen te stellen. Soms geef ik wat extra uitleg n.a.v. de les. Maar je kunt ook in stilte je thee drinken. Er hoeft niets. Dus als je een keer eerder weg wilt is dat natuurlijk geen probleem.

Handig als je zelf een beker mee brengt. Dan heeft niemand na de les een grote afwas. ( : 

foto N.Weersema Park Randenbroek, achtergrond Onze Lieve Vrouwe Toren Amersfoort

Hao La. Hao!

Het gaat goed. Goed!